Quantcast
Channel: filme razboi – Filme online gratis, subtitrate in limba română! Filme online HD
Viewing all 345 articles
Browse latest View live

The Sand Pebbles – Canoniera de pe Yangtze (1966) – filme online

$
0
0

Categories:

Tags:

8 nominalizări Oscar, un premiu şi 7 nominalizări Globul de Aur The Sand Pebbles spune mai multe poveşti. Este o poveste despre China, uriaşul adormit care se trezeşte auzind strigătele poporului său – şi ale americanilor prinşi în această deşteptare … Continue reading

(Read more...)


Zwartboek – Lista neagră (2006) – filme online

$
0
0

Categories:

Tags:

Un premiu şi o nominalizare Veneția, o nominalizare Academia Europeană de Film. Fiindu-i distrusă ascunzătoarea de către o bombă rătăcită, frumoasa cântăreaţă evreică Rachel Stein (Carice van Houten) se decide, alături de alţi evrei, să traverseze Biesbosch până în sud, … Continue reading

(Read more...)

Le mur de l’Atlantique – Zidul Atlanticului (1970) – filme online

Europa Europa (1990) – filme online

Dobrý voják Svejk – Peripeţiile bravului soldat Svejk (1957) – filme online

Poslusne hlásím – La ordinele Dumneavoastră (Bravul soldat Svejk seria II-a) (1958) – filme online

Train de vie – Trenul vieţii (1998) – filme online

Cross of Iron – Crucea de fier (1977) – filme online


Au revoir les enfants – La revedere, copii (1987) – filme online

$
0
0

Categories:

Tags:

2 nominalizări Oscar, o nominalizare Globul de Aur, 2 nominalizări BAFTA, 2 premii Veneția, un premiu şi 2 nominalizări Academia Europeană de Film. Julien (Gaspard Manesse) este elev al unui colegiu catolic,la începutul anilor ’40. Viaţa cotidiană a internatului este … Continue reading

(Read more...)

Where Eagles Dare – Acolo unde se avântă vulturii (1968) – filme online

Ran (1985) – filme online

Asoka (2001) – filme online

Two Mules for Sister Sara – Doi catâri pentru sora Sara (1970) – filme online

Eye in the Sky (2015) – filme online

Whiskey Tango Foxtrot (2016) – filme online


Malena (2000) – filme online

$
0
0

Categories:

Tags:

2 nominalizări Oscar, 2 nominalizări Globul de Aur, o nominalizare Berlin, o nominalizare Academia Europeană de Film. Oraşul sicilian Castelcuto este înmărmurit şi vrăjit de Malena (Monica Bellucci), o femeie frumoasă rămasă singură după ce soţul acesteia a plecat la … Continue reading

(Read more...)

The Deer Hunter – Vânătorul de cerbi (1978) – filme online

$
0
0
Robert-De-Niro-robert-de-niro-3031613-1024-768

This image has no alt text

4 nominalizări şi 5 premii Oscar, un premiu şi 5 nominalizări Globul de Aur, 2 premii şi 4 nominalizări BAFTA

Într-un mic orăşel american, ameninţarea războiului din Vietnam, care planează asupra tuturor bărbaţilor înrolaţi, este întâmpinată cu unirea destinelor în cadrul ceremoniilor de cununie. Numai că această încercare nu este suficientă pentru a opri ororile războiului. Acesta este şi cazul a trei prieteni vechi pe care războiul îi schimba în totalitate….
Al doilea film at lui Michael Cimino, la origine un scenarist talentat la Hollywood, a fost declarat de unii o capodoperă cinematografică şi de alţii un film plin de ură care distorsiona grosolan realitatea istorică. Undeva între aceste două extreme “Vânătorul de cerbi” a devenit şi un mare succes comercial, în ciuda faptului că vorbea despre pierderea inocentei Americii în Războiul din Vietnam.
Într-un orăşel industrial din Pennsylvania, trei muncitori, Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) şi Nick (Christopher Walken), sunt chemaţi în armată pentru a pleca în război. Înainte de a-şi părăsi prietenii, Steven se însoară. iar căsătoria şi nunta devin şi o petrecere de adio pentru proaspeţii recruţi.
Fimul sare apoi în Vietnam. Toţi trei prietenii sunt făcuţi prizonieri şi reuşesc în cele din urmă să scape, dar cu consecinţe tragice. Steven rămâne paraplegic, Nick se dă la fund undeva în Asia de Sud-Est, schilodit emoţional, iar Michael se întoarce acasă copleşit de remuşcări că şi-a lăsat prietenii să eşueze. Soarta i se complica şi mai mult când, încercând să-şi reia viaţa civilă, Michael se îndrăgosteşte de Linda (Meryl Streep), cândva logodnica lui Nick.
În cursul a peste trei ore, “Vânătorul de cerbi” oferă câteva interpretări actoriceşti remarcabile şi o serie de scene de o intensitate copleşitoare, de la petrecerea de nuntă până la mult discutata secvenţă a prizonierilor de război care joacă ruletă rusească. Suntem martori la diverse scene ale destrămării comunităţii din Pennsylvania, marcate toate de momente sublime oferite de De Niro, Walken şi Streep. Ironic, şi cu o notă de patriotism răsuflat şi cam bizar, eroii celebrează legăturile fragile care îi mai ţin împreună cântând “God Bless America”, chiar înainte de genericul final. Scena aceasta este un comentariu îndurerat, dar împăciuitor asupra tristei stări de lucruri de după război, care trădează o viziune a Americii ca izvor de eroism măreţ, laşitate, ignoranţă şi lăudăroşenie oarbă. Lăsându-ne cu speranţa falsă a unui viitor mai bun, “Vânătorul de cerbi” este un clasic american negativ.
Cu o viziune vrând-nevrând limitată asupra faptelor istorice, filmul oferă o imagine eroică a experienţei Războiului din Vietnam, din perspectivă a trei oameni, fără să se ocupe de contextul social mai larg. Majoritatea criticilor se agaţa de acest lucru, observând descrierea simplistă, dacă nu chiar rasistă, a asiaticilor şi folosirea ruletei ruseşti în cel puţin două momente de cotitură ale naraţiunii. Alţii fac referire la subtextul homosocial, chiar homosexual, al filmului atunci când descrie viaţa soldaţilor şi felul în care ei se adaptează la viaţa civilă, înţeleasă ca o sferă de influenţa feminină .

Vânătorul de cerbi  poate fi însă cel mai corect caracterizat dacă nu trebuie să uităm că a fost unul dintre primele filme majore despre Războiul din Vietnam. Este un film important şi pentru că a oferit un exemplu timpuriu de film aşa-numit prestigios, care apare abia la sfârşitul anului pentru a se califica în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film. “Vânătorul de cerbi” a propus imaginaţiei publicului un set de imagini de neuitat înainte de a câştiga un Oscar pentru cel mai bun film. Şi toate acestea numai pentru că prezintă istoria aparent banală a unor muncitori chemaţi să-şi îndeplinească o datorie civică.

IMDB : 8,2

Too Late the Hero – Prea târziu pentru eroi (1970) – filme online

Under sandet – Land of Mine (2015) – filme online

Nobi – Fires on the Plain (1959) – filme online

$
0
0

This image has no alt text

Învingătorii scriu poveștile corecte însă învinșii sunt cei care scriu poveștile adevărate. Ori, poveștile adevărate sunt cele care ne rămân. Cele corecte sunt uitate odată cu învingătorii. „Nobi” al lui Kon Ichikawa (Fires on the Plain) este una dintre cele mai adevărate povești spuse despre oroarea războiului din perspectiva unui învins din punct de vedere istoric (un soldat al armatei imperiale japoneze în Filipine) dar a unui neînvins din punct de vedere uman. Și este o poveste care o să vă rămână în minte, sunt sigur. Un soldat află că este prea bolnav (de tuberculoză) pentru a lupta însă este prea sănătos pentru a rămâne în spital. Absurdul nu e doar în moarte ci și în viață. Ordinele lui sunt clare: plutonul său (aflat deja la limita înfometării) nu va arunca nici o bucățică de mâncare pentru un soldat care nu poate lupta. De aceea trebuie să se întoarcă la spital și, dacă nici acolo nu este primit, să se sinucidă. Întreg filmul este povestea unui om pierdut într-un război care nu îl acceptă, șocat să descopere treptat dimensiunea absurdă a ororii în care se află. Un război în care soldații mor de foame și nu de gloanțe, mor sfârtecați de bombele unor inamici pe care nu i-au văzut niciodată, care mor fără rost, neștiind măcar dacă nu cumva războiul este chiar terminat, care mor fără să știe nici cum ar putea să se predea unui dușman care nu-i vede ca pe inamici ci ca pe niște suboameni. Singurul lucru normal în toată mizeria războiului sunt coloanele de fum care se văd din când în când pe câmpie, de la focurile pe care fermierii le fac pentru a arde paiele după ce au strâns recolta. Înconjurat de moarte și de absurdul ei, singurul lucru care îi mai da forță soldatului pierdut în acest no man’s land al războiului este dorința de a ajunge la fermieri. De a vedea oameni normali. De fapt, de a vedea oameni. Filmul este o capodoperă. Și e o capodoperă care urlă că e capodoperă. Nu e dintre acele filme subtile al căror sens și frumusețe te prind treptat ci este, dimpotrivă, un film care te îneacă cu semnificațiile lui dense și te încovoaie sub imaginile grele pe care ți aruncă pe creier. Este mistic, este incredibil de metaforic, are momente de un simbolism atroce (imposibil să nu le decodifici imediat și, în același timp, imposibil să le suporți intensitatea semnificației). Este un film despre singura poveste adevărată care poate fi spusă despre război: cu oroarea morții din război nu poți lupta decât cu umanitatea. Chiar și o fărâmă e suficient. Dacă o mai ai. Din punctul meu de vedere, Kon Ichikawa cu The Burmese Harp și cu Fires on the Plain a făcut cele mai puternice filme nu despre război ci despre ce rămâne din omul prins în război. Peste Oliver Stone, peste Francis Ford Coppola, peste Michael Cimino (al cărui Vânător de cerbi este încă în topul topurilor mele personale). Peste toți ceilalți.

IMDB : 8,0

Viewing all 345 articles
Browse latest View live